Wat houdt de nieuwe methode ‘Een applicatie op basis van een Low Code Platform’ in?

Een Low Code Platform maakt het mogelijk om een applicatie te bouwen op basis van grafische elementen en dus niet op basis van code. Deze grafische elementen zijn allemaal kleine herbruikbare componenten. Op hoofdlijnen zijn er 3 elementen die visueel gebouwd worden: de pagina’s, het datamodel en de logica/workflows. Met behulp van drag & drop functionaliteiten kun je op die manier letterlijk zelf je applicatie ‘in elkaar slepen’. Zie een voorbeeld hiervan op onderstaande afbeelding.

Welke applicaties kan ik met een ‘Low Code Platform’ maken?

In principe kun je bijna alle applicaties maken. Echter is de één er meer voor geschikt dan een ander. Een reden om snel een applicatie in elkaar te klikken is bijvoorbeeld als je een prototype wilt gebruiken. Het is ook mogelijk om een volledige proof-of-concept te maken op basis van een Low Code Platform. Een aantal voorbeelden voor mogelijke toepassingsgebieden zijn: - Een dynamische vragenlijst - Het vervangen van verschillende excelbestanden - Een communicatiesysteem met leveranciers en/of klanten - Een klachtensysteem - Een productieflow/stappenplan - Een website met eventueel een webshop - Gebruikershandleidingen En noem nog maar veel meer op.... Je kunt het je eigenlijk zo gek niet bedenken.

Wanneer kan ik een ‘Low Code Platform’ gebruiken?

Er is geen ‘one size fits all’-oplossing waardoor het lastig is om concreet aan te geven welke organisaties geschikt zijn om gebruik te maken van een Low Code platform. Als een organisatie zéér flexibel en zéér snel wilt inspelen op haar omgeving lijkt deze organisatie uitermate geschikt om gebruik te maken van Low Code applicaties. Een behoefte van een organisatie zou kunnen zijn om meer wendbaarheid te creëren of om zich sneller te kunnen aanpassen op haar omgeving. Een andere reden om gebruik te maken van een Low Code platform kan zijn dat een organisatie ‘simpelweg’ een verouderde website heeft of een ondersteunende (non-Core) applicatie heeft die niet meer aansluit bij de wensen van de gebruiker en hiermee duur in onderhoud en beheer is. Er kunnen bijvoorbeeld handige tools gemaakt worden voor zowel medewerkers, klanten als leveranciers om deze Core (CRP) systemen te ontsluiten. Ook wordt een Low Code applicatie regelmatig gebruikt om een werkend prototype of zelfs een Proof-of-Concept te maken om op die manier snel te innoveren. Daarnaast kunnen Low Code applicaties gebruikt worden ter ondersteuning van bedrijfsprocessen om zo Excel en papieren checklists te vervangen. En nog een andere reden om gebruik te maken van een Low Code platform voor een organisatie is dat zij behoefte heeft aan informatiekoppelingen met een verbeterde architectuur met veel integraties om wildgroei en legacy te voorkomen.

Heb ik een training nodig om een applicatie te maken met een Low Code Platform?

Een van de voordelen van werken met de grafische elementen van een Low Code Platform is juist dat medewerkers binnen een organisatie snel alles kunnen leren. Ze hebben dan ook niet perse een training nodig, echter zal een inwerktraject wel noodzakelijk zijn. Maar juist doordat het leertraject zo kort is, begrijpen medewerkers ook snel wat de ontwikkelaars voor hun aan het maken zijn en kunnen wellicht hier later zelf mee aan de slag. Na oplevering van de applicatie is het dan ook voor medewerkers binnen een organisatie mogelijk om zelf de applicatie te beheren en deze aan te passen.

Hoelang duurt het om een Low Code Applicatie te maken?

Door de visuele manier van applicaties maken, door het kunnen hergebruiken van componenten en door de weinig vereiste expertise, is het mogelijk om met behulp van een Low Code platform razendsnel nieuwe applicaties te ontwikkelen. De snelheid is afhankelijk van de complexiteit van de applicatie en deze vraag is dus niet eenduidig te beantwoorden.

Kan een ondernemer een aantal collega’s verantwoordelijk maken voor het bouwen van een Low Code Applicatie?

Jazeker. Er zijn verschillende ontwikkelaars betrokken bij de ontwikkelingen van een Low Code applicatie. Een no-code-developer (ook vaak citizen developer genoemd) houdt zich bezig met alle drag & drog mogelijkheden die er zijn. Op die manier kan een applicatie voor 80% in elkaar gezet worden. Een low-code-developer gaat een stapje verder door complexere vraagstukken mogelijk te maken. De applicatie is dan voor 95% af. Een pro-code-developer voegt de laatste finishing touch toe door bijvoorbeeld integraties toe te voegen of door applicatie specifieke componenten te coderen. Het is dus niet zo dat software ontwikkelaars, of pro-code-developers, overbodig zijn. Nee, juist integendeel: pro-code-developers krijgen meer uitdagende taken waarin zij écht goed zijn.

Zijn er bedrijven die Low Code Applicaties kunnen ontwikkelen en beheren ter ondersteuning voor een onderneming?

Jazeker, dat zijn er een hele hoop. Er zijn verschillende soorten Low Code Platformen. Elk platform heeft net een iets andere werkwijze. De methode is gelijk, echter wordt het in een ander jasje gestopt. Zo heeft ook elk Low Code Platform zijn eigen specialiteiten. In Nederland zijn er vier het meest bekend: Mendix, OutSystems, Microsoft PowerApps en Betty Blocks. Het meest geschikte platform voor een organisatie hangt af van het vraagstuk en de wensen. Mendix en OutSystems zijn bijvoorbeeld grote spelers als het gaat om grote complexe vraagstukken. Bij Mendix en OutSystems zijn minimaal low-code-developers en vaak zelfs pro-code-developers vereist om een applicatie te ontwikkelen. Als het echter gaat om applicaties die binnen een korte tijd ontwikkeld moeten worden en waarvoor geen Functioneel en Technisch Ontwerp voorhanden is, is Microsoft PowerApps of Betty Blocks meer geschikt. PowerApps en Betty Blocks bieden betere mogelijkheden voor een low-code-developer dan Mendix en OutSystems doen. Elk platform heeft zo ook wel haar eigen partners die andere organisaties helpen met het ontwikkelen van Low Code applicaties. Door als organisatie vervolgens gebruik te maken van de expertise van een Rapid Application Development (RAD) team, kunnen er nog meer voordelen uit een Low Code platform gehaald worden.

Hoeveel kost het om een Low Code Applicatie te maken?

De kosten zijn volledig afhankelijk van welk platform je kiest. Je hebt enerzijds de licentiekosten van het platform zelf. Anderzijds heb je de kosten van je personeel als je er voor kiest om de applicatie volledig zelf op te bouwen, of de kosten van een partner die je er in eerste instantie in begeleidt.

Zijn Low Code Applicaties een typische hype of is het een blijvende oplossing voor de toekomst? Met andere woorden: loont een investering zich?

Gartner en andere gerenomeerde IT Onderzoeksbureaus zien een sterke groei in het gebruik van Low Code platformen en voorspellen dat het gebruik hiervan sterk blijft groeien de komende tijd. Het lijkt nu dus misschien wel een hype, echter zijn er meerdere voorspellingen gedaan dat het een blijvende oplossing zal zijn. Daarnaast loont de investering zich altijd als je je focus legt op kleine losstaande applicaties. Als je klein begint, kun je gaandeweg het concurrentievoordeel van Low Code Applicaties inzien en steeds meer gaan uitbreiden.

Is er ergens begeleiding om een Low Code Applicatie te maken, vooral in het begin?

Ja. Bijna alle platformen bieden cursussen aan voor starters. Deze cursussen zijn meestal vrij toegankelijk en zijn soms zelfs aan certificaten verbonden. Een advies is echter om je tijdens het eerste traject te laten begeleiden door een implementatiepartner. Zo’n implementatiepartner onderzoekt dan samen met jou wat het beste platform is, zoekt vervolgens de juiste training(en) uit en helpt ook nog met ontwikkelen wat complexere vraagstukken betreft. Mocht je er namelijk zelf niet uitkomen, heb je in dat geval direct een aanspreekpunt waar je altijd terecht kunt. Het grote verschil is echter wel dat je nu niet afhankelijk bent van je implementatiepartner. Je hebt namelijk je eigen applicaties in beheer en je implentatiepartner begeleidt jou hierin.

Ready for the next step?

Neem vrijblijvend contact met ons op